Het terrein voor de voormalige Ernst Casimirkazerne heeft een spilfunctie tussen de binnenstad van Roermond, het Designer Outlet Centre en het te ontwikkelen waterfront van de Maashaven. Het is gelegen in de wijk Maashaven. In deze wijk zijn diverse functies ondergebracht zoals wonen, winkels, industrie en (industrieel)haven gerelateerde activiteiten.

Vanuit een visie van Gemeente Roermond dient de wijk (gedeeltelijk) getransformeerd te worden naar een retail-woongebied als verlengstuk van het centrum van Roermond. De verbinding tussen het centrum en de wijk Maashaven d.m.v. retail is van cruciaal belang en dient een aanvuling op het aanbod in het centrum te zijn. De aanwezigheid van de Designer Outlet versterkt en ondersteunt dit.

De combinatie wonen en retail, met ieder hun eigen ruimtelijke voorwaarden, geeft een specifieke afstemming tussen de functies. De 4 gebouwen in het gebied vormen de aansluiting van het centrum naar het Designer Outlet Centre en de aansluiting voor de volgende fase van de transformatie in de wijk aan het waterfront. Tussen de gebouwen is een plein, dan wel winkelstraat, voorzien. De retailfuncties zijn hier allen op aangesloten, evenals de toegang naar het Outlet Centrum, alsook de verbinding naar het centrum van Roermond.

Het retail-programma is georiënteerd naar het plein/winkelstraat. Het betreft een bioscoop, kansspeelruimte (conform casinofunctie), horeca en kantoor. Het kantoorgebouw is georiënteerd naar de N280.

Vanaf de 3e verdieping is de woonfunctie voorzien, variërend van 3 tot 11 bouwlagen, verdeeld over 5 volumes die met elkaar verbonden zijn. Uniek is de situering van een binnentuin op de 3e verdieping, die bestemd is voor de bewoners en de bezoekers van de appartementen. De appartementen zijn levensloopbestendig en gedeeltelijk voor het sociale – en gedeeltelijk voor het middenhuur segment.

Tussen de retail- en de woonfunctie is het parkeren voorzien. Dit parkeren is bestemd voor de woonfunctie. Het parkeren voor de retailfunctie is gesitueerd onder de gebouwen en het plein.

Het geheel is ondergebracht bij diverse eigenaren:  de bioscoopeigenaar,  de appartementen zijn van de woningcorporatie, de retailpanden van een belegger, het parkeren is in eigendom van de gemeente. Alle functies zijn bij oplevering in gebruik genomen, enkel de interne afbouw van de kantoorruimte is na de oplevering uitgevoerd.

Opdrachtgever:
Casimir Vastgoed BV

Functie:
Wonen, Maatschappelijk, Commercieel (incl. bioscoop en horeca), Parkeren en Landschap

Werkzaamheden:
Proces- en projectmanagement

Programma:
180 appartementen, bioscoop met 7 zalen, 1.450 m2 kansspeelruimte, 450 m2 horeca, 8.250 m2 kantoor, 400 parkeerplaatsen en 1.500 m2 landschappelijke inrichting

Status:
Opgeleverd