De stichting is in 2002 opgericht door Frits Hirschstein en Maarten Stoopendaal om met bijdetijdse manieren geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker.De genezingskans was al langere tijd ongeveer 70%, terwijl de overtuiging er was en is dat door de vele beschikbare gen-datagegevens een doorbraak mogelijk zou kunnen zijn. KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 95% te vergroten. Ook op het gebied van kwaliteit van behandeling valt veel te verbeteren. De chemotherapieën waren en zijn dusdanig zwaar en agressief dat kinderen die vandaag genezen zijn verklaard op latere leeftijd alsnog last van bepaalde orgaanbeschadigingen kunnen krijgen.

KiKa werkt voor alle zeven kinderkankercentra in Nederland. In elk van deze ziekenhuizen ging in 2004 een onderzoek van start. Samen met het KWF Kankerbestrijding is het onderzoeksproject Later van start gegaan. Dit onderzoek is er op gericht therapieën met minder bijwerkingen te bewerkstelligen.

KiKa ondersteunt zeven behandel- en onderzoekscentra:

  • Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam
  • Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum in Leiden
  • VU medisch centrum en Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam
  • Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht
  • Beatrix kinderkliniek in Groningen
  • Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen

In 2017 gaan alle zeven centra samenwerken in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Een groot deel van het kinderoncologisch onderzoek in Nederland zal dan in het Prinses Máxima Centrum plaatsvinden. KiKa is groot voorstander van dit centrum en wordt een belangrijke financier van de onderzoeken die hier plaats gaan vinden. Daarnaast zal KiKa onderzoeksvoorstellen van alle academische kindercentra in behandeling blijven nemen en excellente onderzoeken honoreren.

KiKa organiseert diverse evenementen waaronder een sponsorloop onder de titel Run for KiKa en verkoopt de Kika-beren, die onze relaties zullen herkennen als een kerstcadeau van COMPAAN.

(Bron tekst en foto’s: website Kika)