In veel landen beter bekend als clown doctors, is een van oorsprong Amerikaanse organisatie die speciaal getrainde clowns naar ernstig zieke kinderen in ziekenhuizen stuurt om hun verblijf daar wat aangenamer te maken. De clowns bieden kinderen die ernstig ziek of gehandicapt zijn of die een traumatische ervaring hebben gehad wat afleiding waardoor zij hun ziekte even kunnen vergeten. Ze helpen de kinderen om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en leidden hun aandacht af van enge en vervelende procedures.

De Cliniclowns gebruiken verschillende technieken om de kinderen op te vrolijken en te bereiken. Ze gebruiken goocheltrucs, muziek, en vertellen verhalen. Het kind kan zelf steeds kiezen wat het wil doen, een goocheltruc leren, een mime voorstelling zien of gewoon spelen. Door zo’n ontspannen en leuke sfeer te creëren kunnen de clowns de kinderen helpen om om te gaan met de emoties die ze in hun genezingsproces kunnen tegenkomen; angst, eenzaamheid, en verveling.

De clown die in het ziekenhuis of de instelling bij het kind op bezoek gaat heeft een speciale opleiding gehad en kan inspelen op de problematiek van het zieke kind. Vaak hebben de clowns zelf ook een diploma geneeskunde of pedagogie. Ze werken ook samen met de dokters, het verzorgingsteam en psychologen die het kind in kwestie goed kennen.

In 1992 werd Stichting Cliniclowns Nederland opgericht door professor Tom Voûte van het Emma Kinderziekenhuis te Amsterdam.

Op dit moment zijn de Clown doctoren actief in Australië, Brazilië, de Verenigde Staten, Israël en overal in Europa.

(Bron tekst: website Wikipedia)